Rijhulpsystemen (ADAS)

rijhulpsystemen (ADAS)

Steeds meer auto’s zijn voorzien van rijhulpsystemen (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) om de bestuurder te assisteren. Auto’s zijn flink veiliger geworden met geavanceerde kreukelzones en airbags. Voor nog meer veiligheid zijn er steeds meer rijhulpsystemen. Die helpen botsingen te voorkomen en als dat niet lukt, verlagen ze de botssnelheid. Soms nemen deze systemen de rijtaak deels over. Rijhulpsystemen helpen auto’s op de snelweg netjes tussen de belijning te rijden. En ze zorgen voor afstand tot je voorligger. 

Op de lesauto hebben we een paar rijhulpsystemen, de examinator kan je vragen naar de systemen en je moet kunnen vertellen wat ze precies doen. Ook als je straks je rijbewijs hebt is het handig om te weten welke rijhulpsystemen er op je auto zitten en wat ze precies doen. Ze kunnen je namelijk waarschuwen, maar ook ingrijpen en vooral dat laatste is wel handig om te weten wanneer dat precies kan gebeuren. Voorbeeld: je rijdt op een 60 kilometerweg met suggestiestroken aan beide kanten en je rijdt een auto met lane keeping assistance, van de andere kant komt een vrachtauto… gaat de auto dan alleen waarschuwen of stuurt hij je terug naar het midden als je over de lijn gaat?

Je kan dus voorstellen dat dit wel handig is om te weten.. Hieronder een overzicht van de rijhulpsystemen die op de lesauto zitten.

Automatisch grootlicht

Fijn hulpsysteem, zorgt ervoor dat als je in een donker stuk rijdt automatisch je groot licht aan gaat maar vooral handig, ook weer uit gaat. Als er een tegenligger aankomt, wordt diegene niet verblind.

Lane Departure Warning (LDW)

Dit hulpsysteem kun je aan en uit zetten, het helpt je irriteren aan het piepje wat je steeds hoort als je over een lijn gaat en je hebt je richting niet aan op dat moment. Dit systeem op mijn auto is alleen een waarschuwing en stuurt je dus niet terug.

Forward Collission Warning

Dit rijhulpsysteem detecteert dreigende aanrijding met voorligger en waarschuwt de bestuurder. Waarschuwt soms ook als je een tunnel in rijdt of een bocht maakt en er staat iemand geparkeerd daar, niet schrikken dus als er ineens op je dashboard ‘remmen’ staat 🙂 Je mag nog altijd zelf beslissen of je er ook iets mee doet, dit systeem grijpt dus niet in.

Druk je op de knop dan kun je alleen de afstand van de waarschuwing aanpassen, je kan dit systeem niet uitzetten. 

Rijhulpsystemen vergroten de veiligheid en soms ook het comfort. Het blijft wel belangrijk om zelf op te letten. De systemen die nu beschikbaar zijn, zijn zo gebouwd dat je als bestuurder nog altijd verantwoordelijk bent. Dat betekent dat je ook zelf moet ingrijpen als de systemen de situatie niet goed (kunnen) inschatten. Ook is het belangrijk om te realiseren dat als er sneeuw op je bumper of je ruit is vastgevroren dat dat ze plekken zijn van de laser en de camera die je waarschuwen en dat dan sommige rijhulpsystemen dus niet werken!

Volgende hoofdstukken