Bandencontrole

Bandencontrole

Je hebt 3 soorten banden. Winterbanden, zomerbanden en all season banden. Elk hebben ze andere eigenschappen maar moeten altijd gecontroleerd worden voor het rijden op de volgende dingen.  (alle 5 de banden, dus ook het reservewiel).

  Profieldiepte
√  Bandenspanning
√  Beschadiging
  Ventieldopje

Profieldiepte:

Profieldiepte minimaal 1.6 mm voor zomerbanden, 4 mm voor winter- en all season -banden, deze wordt gemeten in de hoofdgroeven en controleer je met een klein rubber blokje in het profiel ook wel slijtage indicator genoemd.

Profiel op de band is nodig om te voor om het water en vuil af te voeren. Als je snel door een plas rijdt, anders ga je varen/slippen in plaats van rijden, dat noemen we aquaplaning.

Bandenspanning:

De auto banden dienen altijd op de goede spanning te staan, anders moet de motor te hard werken en gaat daardoor meer brandstof verbruiken, wat weer slecht is voor het milieu. Ook voor de wegligging en het slijtage van de band is het belangrijk dat de band op een juiste bandenspanning is. De meeste auto’s vereisen een spanning van rond de 2,5 bar. De juiste bandenspanning kun je vinden in het handleidingboekje van de auto. Veel auto’s hebben een stickertje met deze gegevens aan de binnenkant van het portier of bij de tankdop, bij onze auto zit de sticker aan de binnenkant van het dashboardkastje. Kijk maar eens als je rijles hebt. 

Beschadiging aan de banden

Controleer altijd je banden ook op beschadigingen anders kun je een klapband krijgen. Kijk of er geen happen uit de band zijn (als je bijvoorbeeld een stoeprand hebt geraakt) en kijk ook of er geen scheurtjes in de band zitten. Als de band oud wordt, ontstaan er kleine scheurtjes doordat het rubber minder soepel wordt.

 

Ventieldopje

Om te voorkomen dat er vuil in het ventiel komt, doen we ventieldopjes op je ventiel. Komt er namelijk teveel zand etc in je ventiel gaat je ventiel ‘lekken’. Met een ventieldopje kun je voorkomen dat je een nieuw ventiel nodig hebt.

Er zijn 2 stoffen die je in je band kunt doen en dat is lucht en stikstof. Lucht wordt aangegeven door een zwart ventieldopje, stikstof met groen. Stikstof is een stof die grotere moleculen heeft dan lucht, daardoor loop de band niet leeg, je moet daarvoor wel naar een garage. Gewone lucht kun je gewoon bij de benzinepomp zelf doen.